22.01.2022
Почетна / Градина / Разбудете ја цикламата – таа можеби спие, па затоа направете го ова со неа

Разбудете ја цикламата – таа можеби спие, па затоа направете го ова со неа

Оној кој минатата година успеал да ја заштити цикламата е херој! Најсериозно!

Сигурно си мислевте дека расположениот цвет може да цвета само во продавницата, но не и дома. Па, тоа не е точно. Ние едноставно не сме доволно подготвени. Температурата игра клучна улога, како и водата.

Цикламата не толерира температури над 18-20 степени, а ако треба да живее во вакви услови, брзо венее и оди на одмор. Но, одморот не е смрт и не мора да го фрлате.

Водата е поопасна. Кога е вишок, предизвикува гниење, што е фатално за сите цвеќиња.

Внимавајте на водата и на температурата и сè ќе биде добро и вашата циклама ќе биде среќна од октомври до мај.

Пред да започнете со наводнување и да се надевате, важно е да го проверите здравствениот статус на цветот. Допрете го клубенот внимателно. Таа мора да биде силна и цврста.

Соодветна дневна температура е околу 18 степени, а ноќната температура не е под 10.

Кога лисјата се обликуваат, започнете да храните со цветно ѓубриво.

Види

Цистите на јајниците може да се лекуваат со растенија

Во денешно време повеќе од половина жени страдаат од цисти на јајниците. Во повеќето случаи цистите …