Почетна / Градина / Растенијата кои светат во мракот

Растенијата кои светат во мракот

Наместо светилки, нашите домови и улици може да ги осветлуваат растенијата во иднина. Блескавите растенија може да звучат како научна фантастика, но тим на научници од Институтот за технологија во Масачусетс (МИТ) создадоа растенија со уникатни карактеристики кои испуштаат светлина дури четири часа.

Тимот од инженери разви технологија која има потенцијал да го претвори скоро секој вид растенија во светлина. Иако истражувањето е само во раните фази и сјајот на растенијата е слаб, научниците се надеваат дека напредокот на оваа технологија би можел да донесе голема промена во индустријата за осветлување.

“Нашата визија е да создадеме растенија што можат да функционираат наместо столни ламби, но тоа би било светилка што не треба да ја приклучувате во електрична енергија. Светлината се добива од енергијата произведена од метаболизмот на самото растение. Нашата работа многу сериозно доведува до можност за тие да почнат да произведуваат енергија наместо уличните светилки кои не се ништо друго освен модифицирани дрвја “, вели Мајкл Стано, професор по хемиско инженерство во МИТ.

Претходно, имаше обиди да се создадат светлечки растенија, но тие беа засновани на покомплицирани методи – генетско инженерство. Иако новите растенија во моментов не блескаат многу светло, истражувачите велат дека овој процес е поедноставен, а со понатамошен развој на технологијата ќе се постигне посветол сјај.

Види

Невенот помага при невроза, депресија, артритис и болни панкреас

Дали некогаш сте размислувале за многуте корисни својства на невен? Речиси нема градина каде малите …