Почетна / Градина / Лек / Растението убиец на хемороидите

Растението убиец на хемороидите

Дивиот чемшир, (Ruscus aculeatus L.) потекнува од семејството Liliaceae. Ова е вечно зелено растение со ползечки корен.

Расте 30-60 см висок, се разгранува, а крајните гранчиња се листовидни, елиптични ланцетни, бодликави.

Плодот е месест округол и црвен. Цвета март – април. Расте низ грмушките и разблажените листопадни шуми.

Распространето е на Балканот и до 1000 метри надморска височина. Корењата се долги 10-12 см, збрчкани, со бела срцевина. Содржи стероидни сапонини, ди-и триоксистероидни сапогенини, стероли, флавоноиди, етерично масло, антрахинонови деривати и др.

Има диуретично и антихемороидално дејство. Фармаколошките и клиничките експерименти на Leclerc (1976) покажуваат дека 10% водно-алкохолни екстракти и супозитории, приготвени од свежи корени на дивиот чемшир, значително ги подобруваат хроничните хемороиди, а во некои случаи доведуваат до нивно целосно излекување.

Експериментално е утврдено и антиинфламаторно дејство. Во народната медицина ова растение се користи главно како диуретично средство.

Види

Ако некогаш се најде природен лек за коронавирус, тоа веројатно ќе биде оваа билка

Се шират информации дека хлорохинот, лек на рецепт што се користи за лекување на маларија, …