Почетна / Градина / Растението што можеби и вие го имате дома, може да убие за минута

Растението што можеби и вие го имате дома, може да убие за минута

Супер отровно растение убива буквално за една минута. Станува збор за дифенбахиjaта. Таа се среќава во речиси секој дом или канцеларија.

Луѓето ја преферираат заради неговите шарени лисја. Сите делови на растението се силно отровни, а сокот од неговите стебла, содржат калциум оксалат. Особено опасно е ако биде апсорбирано.

“Речиси ќе ја изгубев својата ќерка, кога стави дел од листот на растението во устата. Јазикот нејзин стана огромен и почна да се гуши. За само 1 минута моето дете се опушти во моите раце, како да умираше. Добро дека ургентното одделение е блиску до нас, па успеавме за чудо да ја спасиме “, раскажува една мајка.

Специјалистите советуваат дифенбахијата да се држи на места подалеку од мали деца, бидејќи смртта може да настапи за од 1 до 3 минути, а кај возрасните 15 минути. Покрај тоа, ако сокот капне во окото, постои можност да дојде до слепило.

Види

Рецепт го подобрува видот, ги отстранува мастите од џигерот и го чисти дебелото црево

Со стареењето успоруваат и разни телесни функции што доведува до проблеми како што се запушено …