18.01.2022
Почетна / Градина / Лек / Растението што ги подобрува апетитот, спиењето, срцевата активност

Растението што ги подобрува апетитот, спиењето, срцевата активност

Родиолата позната како злато-врв расте на карпести места и планински ливади до 2600 метри надморска височина. Корисен дел се корењата, кои се вадат во доцна есен и се сушат на сенка. Имаат горчлив вкус и мирис на роза

Содржи етерични масла, гликозиди, флавоноиди, органски киселини, шеќери, танини и др. Го стимулира централниот нервен систем, со што ја подобрува менталната и физичката работоспособност.

Го подобрува апетитот, спиењето, срцевата активност. Ги подобрува перцепциите, ја засилува меморијата, го заострува вниманието.

Растението делува одлично при стресни фактори, за ментална и физичка преумореност, несоница, срцева невроза, заедничка депресија, депресивни состојби, хроничен замор.

Околу 10 грама ситно сечкани корени се загреваат во 150мл 70 °алкохол и се оставаат така 20 дена. Алкохолни екстракт се прецедува и се пие по 10-20 капки во вода пред јадење 3 пати на ден.

Види

Како да спречите парадонтит?

На проблемите во усната празнина треба да се обрнува посебно внимание, бидејќи воспаленијата или кај …