06.07.2022
Почетна / Градина / Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија.

Може да достигне раст од 60 метри во текот на една сезона и е во состојба да обрасне секаков фиксиран објект доколку се остави да расте неконтролирано.

Ова растение денес окупира околу 3.000.000 хектари.

Кудзу е исклучително лошо растение за екосистемите бидејќи напаѓа и други растенија и дрвја под лисјата.

Таа, исто така може да преживее во услови недоволно богати со азот и за време на суши.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …