01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Растението левзеја дава здравје и енергија

Растението левзеја дава здравје и енергија

Иако наликува на магарешки трн, левзејата е далеку од ова растение. Виолетовите соцветија на растението се мошне енергизирачки дополнувања на животот на секого. Тие помагаат при пролетен замор, депресија, полова слабост.

Левзејата (Leuzea carthamoides), или уште позната како Маралов корен, е билка која расте во планинските реони на Монголија, Русија и Кина. Растението е со висина од 50 до 120 сантиметри и има силни назабени листови.

Лековитите својства на растенијата биле откриени по следењето на елените, кои во својот период на размножување бараат да јадат корени од левзеја.

Лековитата сила го поседува коренот на растението. Тој содржи смолисти, етерични, тен материи, соли, витамини (посебно витамин Ц), танини, аскорбинска киселина, екдистерон и др.

Рецепти со левзеја: 1. Една кафена лажичка мелени корени се запаруваат во 400 мл. вода за околу еден час. Се пие по 50 мл. наутро и навечер. 2. 4 лажици од кореништата останаа две недели во 300 мл. 40%-ОЈ алкохол (водка, ракија ..). Пијат по 20-30 капки 2-3 пати на ден пред јадење.

Важно: Билката не се препорачува на бремени и доилки. Левзејата дејствува енергизирачки, ја зголемува физичката издржливост, половата активност и сексуалната желба, ја подобрува менталната активност и циркулацијата, го подобрува расположението, лекува депресија, пролетен замор, стрес.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …