01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Растението кое носи просперитет и напредува во секој дом!

Растението кое носи просперитет и напредува во секој дом!

Куќната среќа е растение за кое се верува дека носи среќа и радост во домот каде што се одгледува. Исто така, тоа може да биде оригинален подарок, кој јасно комуницира колку среќа и радост му посакуваме на лицето на кое му го даваме.

Филозофијата Фенг Шуи тврди дека ова растение го поттикнува протокот на позитивна енергија. Иако потсетува на мов, овие цвеќиња се украсени со ситни, густи, тркалезни зелени лисја. Куќната среќа расте во форма на мала грмушка. Потекнува од островот Сардинија.

Грижата за домашна среќа вклучува неколку основни правила. Бара сончева светлина, но без директна изложеност на силна сончева светлина. Убаво ќе напредува на малку засенчени места, па ако го чувате во вашиот дом, изберете место на прозорецот и тоа на северната страна.

Температурата што и одговара нека биде во опсег од 10 до 24 степени. Обично достигнува висина од околу 18 см.

Куќната среќа бара редовно наводнување, но не премногу за да не изгние коренот.  

Предноста на одгледување куќна среќа е што нејзиното бујно зеленило е доволна декорација само по себе, иако ова растение честопати се комбинира со други цвеќиња.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …