Почетна / Градина / Растението кое достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Растението кое достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија.

Може да достигне раст од 60 метри во текот на една сезона и е во состојба да обрасне секаков фиксиран објект доколку се остави да расте неконтролирано.

Ова растение денес окупира околу 3.000.000 хектари.

Кудзу е исклучително лошо растение за екосистемите бидејќи напаѓа и други растенија и дрвја под лисјата.

Таа, исто така може да преживее во услови недоволно богати со азот и за време на суши.

Види

Здравец – растение погодно за постојано намалување на крвниот притисок и подобар сон

Здравецот расте низ целата земја. Најмногу го има во градините и влажните места во шумите …