06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Растението кое дома може да убие за минута

Растението кое дома може да убие за минута

Супер отровно растение убива буквално за една минута. Станува збор за дифенбахиjaта. Таа се среќава во речиси секој дом или канцеларија.

Луѓето ја преферираат заради неговите шарени лисја. Сите делови на растението се силно отровни, а сокот од неговите стебла, содржат калциум оксалат. Особено опасно е ако биде апсорбирано.

“Речиси ќе ја изгубев својата ќерка, кога стави дел од листот на растението во устата. Јазикот нејзин стана огромен и почна да се гуши. За само 1 минута моето дете се опушти во моите раце, како да умираше. Добро дека ургентното одделение е блиску до нас, па успеавме за чудо да ја спасиме “, раскажува една мајка.

Специјалистите советуваат дифенбахијата да се држи на места подалеку од мали деца, бидејќи смртта може да настапи за од 1 до 3 минути, а кај возрасните 15 минути. Покрај тоа, ако сокот капне во окото, постои можност да дојде до слепило.

Види

Тајната на урдата, која не ја знаеш! Што се случува ако секој ден јадеш од неа?!

Урдата е еден од најстарите прехранбени производи, кој се консумира со огромна желба од луѓето. …