Почетна / Градина / Растението кое бесплатно ќе ви го прочисти воздухот во домот!

Растението кое бесплатно ќе ви го прочисти воздухот во домот!

Овој род опфаќа над 20 едностеблени или многостеблени палми. Стеблата на некои видови, досигнуваат и до 15м висина.

Имаат карактеристични криви листови од двете страни на централниот нерв. Листовите се заострени и свиснати надолу.

Арека палмата потекнува од тропските региони и најмногу ирее во богатите врнежливи области на Мадагаскар, Камарските острови, како и во Танзанија.

Таа претставува едно од најмоќните растенија кои го збогатуваат дневниот простор со кислород, а притоа намалувајќи го јаглеродниот диоксид во воздухот.

Благодарение на способноста и за прилагодување кон поладна средина ова е доста барано собно растение. Бара светли места за одгледување и доколку е на доволно светло, средните нерви добиваат жолта боја. При доволно сонце четкичките исто така стекнуваат златна нијанса. Поради тоа својство растението е познато по името “златоплодна палма”.

„Chrysalidocarpus lutescens“ е една од повеќето во домот благодарни палми за топли простории, веранди или зимски гадини. Оптималната собна температура која треба да се овозможи е помеѓу 18 и 22 степени. Бара да се прска често или да се постави над водна површина. Во зима може да издржи и до ноќна температура од 13 C, но сепак расте побавно.

За да се развива добро, овие палми имаат потреба од додаток на почва, воздушна влага, а во периодот на растење и редовно ѓубрење. Најдобро е да се наводнува со стоена вода. Пресадувањето на Ареката треба да биде периодично. Младите растенија се пресадуваат секоја година, а возрасните до 7 години на секои 3-5 години, а оние кои се над 15 годишна возраст на секои 6-7 години. Пресадувањето се врши на пролет, поточно март или април.

Види

Зоолошката градина во Сан Диего со необичен потег, влезе во историјата на медицината (ВИДЕО)

Девет мајмуни во зоолошката градина во Сан Диего, четири орангутани и пет бонобо, биле вакцинирани …