Почетна / Градина / Вести / Рафлесија – најголемето цвеќе во светот

Рафлесија – најголемето цвеќе во светот

Ова растение се нарекува Рафлесија „Rafflesia arnoldii“ и може да се најде во дождливите шуми на Суматра, остров во Индонезија и делови на Филипините.

Растението нема листови и нема дршка. Има само еден цвет кој е најголем во светот и достигнува должина до 1 метар во дијаметар.

Целосно израснатиот цвет може да тежи до 7кг, но и да содржи околу 5,5 литри нектар! Ова цвеќе е карактеристично по тоа што семето често го шират и слоновите.

Расте на отворени простори или блиску до други растенија, шмукајќи ја нивната храна.

Откако ќе умре растението започнува со гниење во леплива материја во која се наоѓа семе. Слоновите можат да стапнат на тоа место, а семето да се залепи за нозете. Слоновите потоа триејќи ги нозете со други растенија, за да си ги исчистат, го шират семето од цвеќето.

Види

Корисни својства на ацеролата

Ацеролата е малo дрво со мали црвени плодови, слични на црешите. Расте во Јужна Америка, …