05.07.2022
Почетна / Градина / Вести / ПРВОТО КОЕ ТРЕБА ДА ГО НАПРАВИТЕ АКО ВЕ касне змија: Еве како да ги чувате подалеку од вашата куќа!

ПРВОТО КОЕ ТРЕБА ДА ГО НАПРАВИТЕ АКО ВЕ касне змија: Еве како да ги чувате подалеку од вашата куќа!

Ако ве касне змија, најважно е да утврдите дали е отровна или не. За разлика од неотровните, отровните змии имаат триаголна глава и тесни елиптични очи.

Во процедурите за самопомош, и ако змијата е убиена, тогаш е пожелно да се донесе во болница за точна идентификација, што во голема мера влијае на терапевтската постапка.

На местото на кансување, обично се гледаат две убоди од змиски заби, оддалечени околу 6 до 8 мм, иако е можно да има само една рана или дури само гребење. Пронаоѓањето на рана не значи дека отровот бил внесен во телото.

Болка и оток се појавуваат на местото на каснување во рок од два часа. Отокот исто така се шири брзо и може да биде придружен со обилно поткожно крварење. Покрај црвенило, на кожата може да се појават плускавци со крвава содржина. Веднаш по каснување, може да се појават и симптоми како вртоглавица, гадење и повраќање, чувство на општа слабост и оток на регионалните лимфни јазли (во препоните со залак во ногата или во пазувите со залак во раката) . Бледа и студена кожа, потоната во пот, со забрзано чукање на срцето и пад на крвниот притисок се знаци на шок, кој обично се развива постепено и е главната причина за смртта.

Види

На која позиција треба да бидaт цвеќињата поставени во домот

Саксиите со цвеќе секогаш треба да бидат сместени во простории каде ќе имаат поволни услови …