07.12.2023
Почетна / Градина / Прскајте предзимно и заштитете ги вашите овошни дрвја

Прскајте предзимно и заштитете ги вашите овошни дрвја

Кон крајот на есента или почетокот на зимата, овоштарите кои сè уште не прскале коскесто овошни видови треба да го сторат тоа. Консултирајте се во аптека, во зависност од тоа какви фунгициди имаат моментално.

Со ова доцно прскање овошките се заштитуваат од бактериско венеење, прашкастa мувла, виткање на праскаta, рано кафеаво гниење, огнена болест, меурчиња од слива итн.

Малините и црните рибизли се третират против дидимел и антракоза.

Внимание!

Прскањето на овошни дрвја и грмушки треба да се врши во мирни, сончеви денови, на температури над 5 степени.

Види

Корисните својства на пашканатoт

Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени …