22.01.2022
Почетна / Градина / Животни / Производството на кравјо млеко во 2016 година е за 11.6% повеќе во однос на 2015та

Производството на кравјо млеко во 2016 година е за 11.6% повеќе во однос на 2015та

Според податоците на Државниот завод за статистика, производството на кравјо млеко во 2016 година изнесува 403044 илјади литри што е за 11.6% повеќе во однос на 2015 година.

Зголемување на производството во 2016 година е забележано кај овчото млеко за 0.8% и кај козјото млеко за 24.2% во однос на претходната година.

Вкупното производство на месо е зголемено за 2.7%, а производството на свинско месо е во пораст од 18.1% во однос на претходната година. Производството на другите видови месо, во однос на претходната година, е намалено.

Од другите добиточни производи, во 2016, во однос на 2015 година, забележано е намалено производство на волна и намалено производство на јајца.

Види

Облечен во црвена маица го разлути бикот: Еве како бикот успеа да го пробие кафезот

Облечен во црвена маица овој човек мислеше дека ќе биде во центарот на вниманието на …