Почетна / Градина / Животни / Пријателство помеѓу поштар и лебед кое трае скоро 40 години
Фото: Tanjug/AP Photo/Ergin Yildiz

Пријателство помеѓу поштар и лебед кое трае скоро 40 години

Реџеп Мирзан го нашол Гарип, женски лебед пред 37 години во западната турска провинција Одрин.

Мирзан и група пријатели оделе по краток пат до автомобилот кога во празно поле забележале лебед со скршено крило. Мирзан веднаш го земал животното за да го заштити и го чувал во автомобилот тоа попладне додека не го врати назад во својата куќа.

Оттогаш, лебедот Гарип живее на неговиот имот во областа Карагач, која се граничи со Грција.

Гарип го следи Мирзан секогаш кога ќе излезе од неговиот дом, го следи додека работи дома, или оди на вечерна прошетка.

„Бидејќи сакам животни, си реков – треба да го носам дома, наместо да го оставам како плен на лисиците. Се навикнавме едни на други, никогаш не се разделивме “, изјави Мирзан за АП.

Гарип поголемиот дел од времето го поминува надвор од нејзината ограда и никогаш не се обиде да избега од имотот на Мирзан.

Види

Кое е најголемо суштество на Земјата?!

Синиот кит е најголемото суштество на Земјата. Неговата тежина е 200 тони и има должина …