Почетна / Градина / Префинетиот паѓачки Аспарагус

Префинетиот паѓачки Аспарагус

Аспарагус (Asparagus densiflorus ‘sprengeri’) е растение кое потекнува од Јужно Африканскиот регион.

Се нарекува и папрат, поради својот изглед.

Ова растение е многу слично со „asparagus officinalis“. Припаѓа на фамилијата „Liliaceae“. Ова е вечно зелено декоративно растение, погодено за балконите, висечките кошници и градините.

Има светло зелена боја преку целата година, освен за време летниот период кога добива жолто-зелена боја. Цветаат периодично преку целата година.

Достигнува висина до 0,6 метри и ширина 1,2 метри. Расте брзо доколку му се овозможи средина каде преовладува сонце и малку сенка. Во текот на летото, бара да се полева добро, но да не се задржува водата во коренот.

Ова се мал вид на растенија. Бобинките имаxат светло црвена боја и се доста отровни. Може да предизвикаат гастроинтестинални проблеми, иритација на кожата.

Може да се размножува преку делба на коренот или со семе.

Види

ПЕПЕЛТА ОД ДРВО -ЗАБОРАВЕНО ЃУБРИВО КОЕ ГО КОРИСТЕЛЕ НАШИТЕ ПРАДЕДОВЦИ-Како да ја користите за да ја оплоди градината?

Оние што живеат на село, или поточно имаат шпорет на дрва или камин, честопати имаат …