01.12.2023
Почетна / Градина / Префинетиот паѓачки Аспарагус

Префинетиот паѓачки Аспарагус

Аспарагус (Asparagus densiflorus ‘sprengeri’) е растение кое потекнува од Јужно Африканскиот регион.

Се нарекува и папрат, поради својот изглед.

Ова растение е многу слично со „asparagus officinalis“. Припаѓа на фамилијата „Liliaceae“. Ова е вечно зелено декоративно растение, погодено за балконите, висечките кошници и градините.

Има светло зелена боја преку целата година, освен за време летниот период кога добива жолто-зелена боја. Цветаат периодично преку целата година.

Достигнува висина до 0,6 метри и ширина 1,2 метри. Расте брзо доколку му се овозможи средина каде преовладува сонце и малку сенка. Во текот на летото, бара да се полева добро, но да не се задржува водата во коренот.

Ова се мал вид на растенија. Бобинките имаxат светло црвена боја и се доста отровни. Може да предизвикаат гастроинтестинални проблеми, иритација на кожата.

Може да се размножува преку делба на коренот или со семе.

Види

Завршено хортикултурно уредување од Хорти Експерт на приватна куќа во централното скопско јадро

Враќањето на природата во градот, иако не е нова идеја, тоа е сè поголем императив …