Почетна / Градина / Храна / Праските го продолжуваат човечкиот живот

Праските го продолжуваат човечкиот живот

Праските го подобруваат видот – во праски се состојат изомери на каротинот, кој се содржат во темно зелените и темножолтите зеленчуци и овошје. Во организмот се претвора во витамин А. Овој бета-каротин помага за одржување на функциите на организмот, а и го подобрува видот, но и не помага за надминување на аномалиите на окото. Праските имаат благотворно влијание врз стомачните пореметувања. Праски содржат влакна, кои се важни за функционирањето на телото и за стимулирање на отделителниот систем на организмот. Праските помагаат за отстранување на отпадните материи од телото и не штитат од рак на дебелото црево. Прочистувањето на цревата преку потрошувачката на праски доведува до отстранување на штетните материи од телото. Дополнителна корист од тоа е намалување на нивото на холестерол.

Праските го намалуваат холестеролот – тие обезбедуваат 2,6 грама влакна, или повеќе од 10% од дневната доза влакна за организмот и 18 мг фитостероли. Влакната и фитостеролите во праските се хранливи материи на растителни кои го намалуваат нивото на холестерол. Праските се со ниска содржина на калории. Во денешно време дебелината го зголемува ризикот од појава на хроничните болести на срцето, дијабетес и др. Потрошувачката на праски може да помогне во одржувањето на тежина. Една голема праска има само 68 калории. 89% од плодот е вода која успешно го потиснува гладот ​​и истовремено не им дава на организмот дополнителни калории. Затоа праските се погодни за појадок како замена за калорична храна. Праските можат да помогнат за намалување на вкупното количество калории, кои ги прифаќаме секојдневно. Тие можат успешно да заменат висококалорични десерти. Конзумирањето на праски нема несакани ефекти. Плодовите се пријатни на вкус, освежуваат и сигурно имаат благотворно влијание врз човечкиот организам. Праските може да се конзумираат од сите, без ограничување во возраста и комплексноста на болеста.

Види

Земјоделецот Георге се пофали со мала лубеница тешка 300 грама – Каква боја е лубеницата ?

Земјоделецот Георге се пофали со мала лубеница тешка 300 грама – Каква боја има лубеницата …