06.02.2023
Почетна / Градина / Поради високата цена руколата е примамлива за одгледување

Поради високата цена руколата е примамлива за одгледување

Рукола: Примамлива за одгледување поради високата цена

Руколата често се користи во салати и покрај одличен вкус има и голема количина на витамини. Нутриционистичката употреба е се повеќе популарна во нашата земја и производителите имаат поголема веројатност да ја садат заради високата цена.

Руколата се одгледува за многу хранливи лисја, а нејзиното одгледување воопшто не е комплицирано ако се обезбеди она што го бара.

Како и повеќето зелени лиснати зеленчуци, растението може да се сее директно во земјата. Како и кај повеќето градинарски растенија, тајната за успешно одгледување лежи во она што се прави пред да се посеат семето на ова растение. Руколата напредува најдобро на добро исцедена почва, но сака многу влага, па затоа бара често наводнување. Се препорачува да се избегнуваат лесни песочни и умерено тешки почви. PH на почвата 6-6,5 одговара на ова растение. Поради оваа причина, потребно е пред-сеење на ѓубривото со 60-80 кг / ха азот, 60-80 кг / ха фосфор и 100-120 кг / ха калиум.

Ова треба да се направи веднаш штом почвата е подготвена за одгледување во пролет или уште подобро подготовка на почвата во есен. Основната обработка се изведува на длабочина од 20 см, а посебно внимание треба да се посвети на подготовката на површината – бидејќи оваа растителна култура се сее директно од семето, што е многу мало.

Руколата е растителна култура која сака ладно време и е отпорна на мраз. Благодарение на ова, може успешно да се одгледува во текот на целата година. Сè што е потребно за да се сее, се дневни температури над 4 степени Ц. Расте најдобро на сончево место и толерира сенка, особено кога доаѓаат летните температури.

Ако се појават високи температури, неопходно е да се обезбеди сенка, во спротивно ќе има полоши лисја на вкус. Потребни се околу четири недели од сеидбата до бербата. Семето треба да се сее на длабочина од 0,6-1 см и со растојание од ред од 15-30 см, а помеѓу растенијата во редот треба да биде 5-10 см. За еден хектар се потребни 1,5-2 кг семе.

Грижата се состои од интер-култивирање и редовно наводнување. Кога ќе заврши месец и половина до два од сеидбата, започнува жетвата.

Приносот на руколата по хектар е 20,000 кг. Таа има малку калории, затоа е идеална храна за оние кои се грижат за нивната диета. Содржи значителни количини на витамини А, К и Ц, калциум, железо, магнезиум. Добро е за здравјето на очите, го регулира крвниот притисок и е здрава храна за срцето и уништува канцерогени материи во организмот.

Извор: Земјоделски експерт и советодавни услуги, дипл. инженер Драган Мијушковиќ ПССС Јагодина

Види

Како да спречиш парадонтит?

На проблемите во усната празнина треба да се обрнува посебно внимание, бидејќи воспаленијата или кај …