Почетна / Градина / Помело (Citrus maxima) – Гигантското цитронско овошје

Помело (Citrus maxima) – Гигантското цитронско овошје

Помело е вид на агрум (цитронско овошје), кое потекнува од јужна и југоисточна азија. Претставува најголемото цитронско овошје, кое зафаќа дијаметар од 15 – 25 cm и маса од 1 до 2 Kg.

Тој еден од родителите на цитронот кој претставува хибрид од помело и портокал. Има благ вкус на цитрон.

Во земјите каде што природно престојува преставува популарна намирница за подготвување најразлични десерти.

Името го добил со спој од двата збора pome – јаболко и melon – лубеница.

Градот Тамбун во Перак (Малезија) е популарен по оваа овошје. Овде постојат две врсти на помелото, според бојата на месото и вкусот. Едниот вид има бело месо, и благ вкус, додека другиот има розево месо и кисел вкус.

Неодамна е присутен и на нашиот пазар, помелото можете да го најдете во поголемите подобро снабдени маркети.

Види

Идеи за мини градини во стаклени шишиња

Преубави идеи со мини градини во стаклени шишиња