19.08.2022
Почетна / Градина / Лек / Полско лутиче

Полско лутиче

Полското лутиче кое латински се нарекува „Ranunculus acris“. Народниот назив „лутиче“ води потекло поради тоа што може да предизвика „луто“ чувство на кожата. Се среќава во сите делови на Европа, па и кај нас.

Претставува влакнесто растение со извишени витки стебленца и жолти цветови на кој се забележуваат пет венечни ливчиња на 5 зелени чашкини ливчиња. Овие ливчиња пожолтуваат штом ќе се развие растението.

Цвета од мај до јули. Со лутичињата треба да се биде претпазлив, бидејќи тие во себе ја содржат состојка ранункулин, која тогаш се разложува и создава протоанемонин, кој може да предизвика воспалувања на кожата.

Токсичните материи се разложуваат со сушење, и затоа секакво ракување на суви лутичиња е безбедно.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …