Почетна / Градина / Вести / Полицата која сама напојува цвеќиња

Полицата која сама напојува цвеќиња

Нов љубопитен изум направија Холанѓани – полица, која сама ги напојува цвеќињата, поставени на неа. Ова се случува на принципот на гравитацијата, без употреба на електрична енергија, соопштува The Daily Mail.

Новиот производ го носи брендот “Pikaplant”. Металното пано е опремено со стаклен резервоар. Тој мора да се дополнува еднаш месечно со неколку литри вода.

Тоа тече по принципот на гравитација во скриени цевки до влошки со капилари, распоредени на секоја полица. Саксиите поставени на подлошките, сами „пијат” од влагата преку корените на принципот на капиларното процедување.

Според конструкторите на полицата, таа го имитира природниот циклус на почвената вода. Така растенијата добиваат вода колку што им е потребно.

Види

Како да плови низ воздухот: Погледнете како лета и лови гуштери Летечката змија Chrysopelea paradisi (Видео)

Ова е Chrysopelea paradisi исто така позната како летечка змија! Изгледа речиси лажно, но таа …