Почетна / Градина / Хортикултура / Поинсетија (Euphorbia pulcherrima)

Поинсетија (Euphorbia pulcherrima)

Поинсетијата (Euphorbia pulcherrima) се смета како едно од најпопуларните цвеќиња, особено за време околу божиќните и новогодишните празници.

Интересно е што со помош на хибридизацијата се прошири палетата на бои, од препознатливата црвена па се до пастелно жолтата.

Едно од најчестите прашања после Божик би било “како да направам мојата Поинсетија да цвета и следниот божик”. Тоа е сосема возможно, но процесот би бил многу комплициран и пренатрупан.Со оглед на тоа што цената на ова цвеќе е ниска, најдобар потег би бил да се засади ново следната година.

За оние најхрабрите, процесот на зачувување на поинсетија повторно да цвета зависи и започнува од грижата која сте му ја дале уште од почеток.

Препораки кога прв пат се носи Поинсетија дома:

Види

Градини за мал простор: идеи како да имате мала, убава градина (Фото)

На фотографиите подолу можете да видите дека не вие потребна површина за да имате убава …