09.08.2022
Почетна / Uncategorized / По подолг мониторинг уловена е Маја, балканскиот рис (Фотографии)

По подолг мониторинг уловена е Маја, балканскиот рис (Фотографии)

По подолг мониторинг на Програмата за заштита на балканскиот рис, сликана е Маја.

Нема ништо подобро од повторното откривање на нашата сакана женка по една година следење. Маја беше фатена на 18 март минатата година и беше добра девојка која ни даваше вредни информации за нејзините движења речиси една година (https://www.facebook.com/balkanlynx/posts/1457751900954305). Потребата за нејзино поробување се појавила пред еден месец и по неуспешен обид да се фати, таа одлучила повторно да биде добра девојка и стапила во една од стапиците. Исцрнената јака беше заменета со нова и беа земени нови мерења. Таа е во добра состојба, се вели во соопштението.

МЕД уште од 2008 година лобира Јабланица да стане национален парк поради богатите природни вредности, но и нејзината важност како биокоридор за крупни ѕверови, меѓу кои и критично загрозениот балкански рис. Делот на Јабланица во Република Албанија е прогласен за национален парк уште во 2008 година.

Погледнете ги фотографиите:

Види

Рибата која има проѕирна глава

Длабоко во морето постојат риби кои имаат проѕирна глава наречени „Macropinna microstoma“. На неа, се …