07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / После осумдесет години, нема да постојат поларни мечки

После осумдесет години, нема да постојат поларни мечки

Научниците од Соединетите држави и Канада предупредуваат дека поларните мечки би можеле да исчезнат до 2100 година. Причината ќе биде недостигот на храна поради уништувањето на живеалиштата како резултат на климатските промени. Ова е објавено во написот „Климатски промени во природата“.

Во некои делови на Арктикот, поларните мечки веќе доживуваат сериозни потешкотии при добивање храна поради топење на мразот. Од глад, мечките губат телесна тежина, што ја намалува нивната способност да ја преживеат арктичката зима, кога храната е оскудна. Според научниците, морскиот мраз почнува да се формира подоцна секоја година и исчезнува порано, со што се зголемува периодот на глад.

Арктикот се загрева двојно побрзо од остатокот на планетата, така што екосистемите овде се сериозно загрозени од климатските промени. Научниците докажаа дека 12 од 13-те популации на проучени поларни мечки ќе бидат целосно исчезнати за 80 години. Мечките нема да можат да постојат никаде на Арктикот.

Најпесимистичкото сценарио предвидува затоплување на Земјата за уште 3,3 степени Целзиусови. Но, дури и ако тоа не се случи, дури и ако зголемувањето на температурата е ограничено на само 2,4 степени Целзиусови, не може да се избегне истребување на поларните мечки.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …