02.10.2022
Почетна / Градина / Вести / PlantNet – Апликација за препознавање на растенијата

PlantNet – Апликација за препознавање на растенијата

Pl@ntNet е апликација за споделување и пребарување на слики, за индетификација на растенијата. Таа е развиена од страна на научници од четири различни француски истражувачки организации (Cirad, INRA, Inria и IRD), како и од Tela Boranica network, со финансиска поддршка од фондацијата Agropolis, пишуваат од IDSB.

Функционира така што прикачувате фотографија од некое растение.

Потоа апликацијата бара во својата архива слично растение на она од вашата фотографија.plantnet-mobile Апликацијата моментално има база со податоци за околу 6000 видови растенија што може да се најдат во Европа.

Базата постојано се проширува, со тоа што дозволува корисниците да придонесат и идентификуваат растенија што веќе ги нема во апликацијата. Воедно, веруваме дека со оваа апликација во иднина многу лесно и брзо ќе препознаваме видови растенија, за кои денес, ни одземаат време при нивно индетификување.

Повеќе информаци за оваа апликација може да погледнете тука. Апликацијата е достапна како за iOS така и за Android.

Види

Пакомак: Наша цел е до 2030 година 70 проценти од отпадот од пакување да се селектира и рециклира

Поефикасната селекција и рециклирање на амбалажниот отпад, беше тема на меѓународната работилница, што се организираше …