Нутриционистите редовно говорат околу внесувањето на овоштијата и зеленчукот.
Една голема препорака од нив е пиперката. Тој содржи голема количина на вода, дури 90%, и многу мала калориска вредност.
Има само 20 калории во 100 гр пиперки. Богата е со витамин Ц, па според количината на овој витамин која ја поседува се наоѓа на прво место од сите зеленчуци, далеку пред зелката.
Но, поради тоа што витаминот Ц е многу осетлив на висока температура, потребно е да ги јадеме свежи.
Таа е исто така богата со витамин А, Б, Е, и каротен особено во црвената пиперка. Од минералите ги содржи калиумот, фосфорот, магнезиумот, калциумот, железото и цинкот. Влакната кои ги содржи се одлични за системот за варење. Тие често се користат и во диетиката и можат да се јадат во неограничени количини.