07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Пет видови храна што можат да го оштетат мозокот

Пет видови храна што можат да го оштетат мозокот

На човечкиот мозок му треба широк спектар на хранливи материи и витамини за да функционира правилно.

Некои производи ги подобруваат перформансите, додека други, кога се консумираат често, придонесуваат за појава на нарушувања на здравјето.

Пржената храна е многу штетна за мозокот затоа што по таквиот третман станува канцерогена. Конзумирањето таква храна може да доведе до сериозни здравствени проблеми.

Слатките пијалоци и енергетските пијалоци го зголемуваат ризикот од развој на рак, а во 2017 година пиењето газирани пијалоци на дневна основа драматично го зголеми ризикот од деменција.

Некои риби се опасни за нашиот мозок и за целото тело ако содржат жива, како ајкула, скуша, туна и кефир.

Алкохолните пијалоци едноставно ги уништуваат мозочните клетки и доведуваат до деменција.

Колачињата се штетни поради присуството на транс маснотии во нив, кои формираат плаки во садовите и го влошуваат одливот на крв, што го нарушува мозокот.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …