01.12.2023
Почетна / Градина / Пет цвеќиња кои ги сакаат северните простории

Пет цвеќиња кои ги сакаат северните простории

Некои цвеќиња претпочитаат светлина, но не сонце. Други се дефинитивно љубители на темните простории. Значи, ако вашиот дом е темен или имате само северна изложеност, еве неколку цвеќиња кои можете да ги одгледувате без проблеми.

Орхидеи

Северниот прозорец е токму она што на орхидејата му треба за да цвета. Директната сончева светлина е повеќе од нејзиниот непријател, а мекото северно светло го прави да се чувствува совршено. Се разбира, ставете соодветна почва и ѓубриво за орхидеи.

Замиа

Исто така познат како цвет на парите или дрво на желбите, замиата ги сака местата без директна сончева светлина. Важно е да се наводнува ретко, бидејќи не толерира претерано влага што може да го убие неговиот коренски систем. Замиата се чувствуваа совршено, ако го заземе местото во вашата северна просторија.

Спатифилум

Растението сака да биде во сенка, но да се биде на премногу темна локација може да престане да цвета. Значи, ако одбравте место во северна просторија, важно е да биде веднаш до прозорецот, така што доволна количина на светлина да влегува во просторијата.

Папрат

Папратите се навикнати да бидат во природна средина за да бидат во сенка, под големи круни на дрво. Значи, северната просторија е токму она што му треба на папратот. Малку посипете го, редовно прскајте го и ставете го високо, така што ќе има место надолу каде да паѓаат неговите лисја.

Црвена Детелина, Oxalis regnellii (Oxalis regnellii)

Оксалис лута или црвената детелина цвета во виолетова и розово-црвена боја и е претставена како симбол на среќа. Листовите се темно виолетови, што укажува на место за растење со малку светлина – се чувствува совршено во сенка. Дури е неопходно да се држите подалеку од директна сончева светлина, што може да ја избледи темната виолетова боја на лисјата.

Види

Завршено хортикултурно уредување од Хорти Експерт на приватна куќа во централното скопско јадро

Враќањето на природата во градот, иако не е нова идеја, тоа е сè поголем императив …