07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Пет неверојатни рекорди на животни

Пет неверојатни рекорди на животни

Гепардите се најбрзите копнени животни. Трчаат помеѓу 112 и 120 km/h во кратки спринтови и до далечини од 500 метри. Забрзува од 0 до 100км/час за три секунди.

Сивиот сокол може да постигне брзина и преку 300 km/h за време на неговиот лов и со тоа претставува најбрзото животно.

Големата Бела Ајкула можеби не е доволна брза, но сепак може да патува со константна брзина и да мигрира до 20.000 километри. Нејзината брзина е околу 40км/час.

Сабјарката е најбрзата риба на светот, која може да достигне брзина 110 км/ч на кратки стази. Често ловат во групи и со техника да заокружуваат јато од сардини.

Африканскиот слон претставува најголемото суштество кое живее на копно. Неговата сурлата содржи околу 100,000 мускули и може да подигне тежина од 270 килограми.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …