Почетна / Градина / Вести / Пет иновации кои ќе го променат земјоделството

Пет иновации кои ќе го променат земјоделството

Пет се најперспективни области што драматично ќе го променат земјоделското производство во наредните 10-20 години, велат експертите КЛААС.

Секоја година, групата КЛААС ги споделува своите предвидувања и ставови за тоа како ќе се развива земјоделската индустрија и како ќе се променат барањата за машинската индустрија.

Новите сорти во земјоделските култури, подобрувањето на технологиите за култивирање и зголемувањето на приносите доведоа до зголемување на продуктивноста на земјоделските машини. Во моментов, жетварите сега се способни да работат ефикасно на полињата каде што приносите на пченицата достигнуваат 80-100 µ / ha.

1. Растенија отпорни на суша

Земјоделството ширум светот троши до 70% свежа вода, додека глобалното затоплување истовремено го намалува нејзиното снабдување и ги зголемува периодите на суша. Ова значи дека попопуларните сорти на растенија треба да можат да произведат поголеми приноси дури и во суви услови.

Студиите на американските научници за патот на уредување на геномите покажаа дека е можно да се зголеми производството на протеинот ARGOS8 кај пченката. Со тоа културата се стекнува со можност да созрее и произведува подобри култури дури и со недостиг на вода. Оваа сорта ќе се појави на пазарот во наредните 5-10 години.

Види

Кој зеленчук се сее прв – тие толерираат пониски температури

На почетокот на пролетта, веднаш штом може да се култивира почвата, првиот вид зеленчук се …