06.02.2023
Почетна / Градина / Пет иновации кои ќе го променат земјоделството во иднина

Пет иновации кои ќе го променат земјоделството во иднина

Пет се најперспективни области што драматично ќе го променат земјоделското производство во наредните 10-20 години, велат експертите КЛААС.

Секоја година, групата КЛААС ги споделува своите предвидувања и ставови за тоа како ќе се развива земјоделската индустрија и како ќе се променат барањата за машинската индустрија.

Новите сорти во земјоделските култури, подобрувањето на технологиите за култивирање и зголемувањето на приносите доведоа до зголемување на продуктивноста на земјоделските машини. Во моментов, жетварите сега се способни да работат ефикасно на полињата каде што приносите на пченицата достигнуваат 80-100 µ / ha.

1. Растенија отпорни на суша

Земјоделството ширум светот троши до 70% свежа вода, додека глобалното затоплување истовремено го намалува нејзиното снабдување и ги зголемува периодите на суша. Ова значи дека попопуларните сорти на растенија треба да можат да произведат поголеми приноси дури и во суви услови.

Студиите на американските научници за патот на уредување на геномите покажаа дека е можно да се зголеми производството на протеинот ARGOS8 кај пченката. Со тоа културата се стекнува со можност да созрее и произведува подобри култури дури и со недостиг на вода. Оваа сорта ќе се појави на пазарот во наредните 5-10 години.

Види

Како да спречиш парадонтит?

На проблемите во усната празнина треба да се обрнува посебно внимание, бидејќи воспаленијата или кај …