06.07.2022
Почетна / Градина / Перу станува најголемиот извозник на боровинки во светот

Перу станува најголемиот извозник на боровинки во светот

Перу може да стане најголем светски извозник на боровинки во 2020 година, заземајќи ја лидерската позиција на Чиле.

Според перуанската асоцијација на извозници (АДЕКС), минатогодишното глобално снабдување со боровинки изнесувало 3 милијарди долари. Чиле, со удел од 647,3 милиони американски долари, е светски лидер во овие бобинки.

Перу се најде на второ место со 548,1 милиони долари и Шпанија со 383,1 милиони долари.

Новите податоци покажуваат дека во 2014-2018 година, годишната стапка на раст на извозот на боровинки од Чиле е 3%, додека во Перу е многу поголема – 104%.

Со ова темпо на развој, земјата може да стане водечки снабдувач на шумски плодови на светскиот пазар уште во следната година.

Покрај Чиле и Перу, боровинките на светскиот пазар се испорачуваат во Холандија (323,6 милиони американски долари), САД, Мароко, Мексико, Полска, Аргентина и Јужна Африка.

Помеѓу јануари и септември 2019 година, испорачани се 61,2% повеќе бобинки (во вредност од 341,7 милиони американски долари), споредено со истиот период претходната година. Холандија, Кина, Велика Британија, Хонг Конг, Канада и Шпанија увезле 55% од таа сума.

Најголем пораст на увозот е забележан во Бразил (+ 115%), Сингапур (+ 133,8%) и Белгија (+ 155%). Јапонија, Еквадор, Кувајт и Австрија се меѓу новоотворените пазари.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …