06.07.2022
Почетна / Градина / Пергола – најубавата соба

Пергола – најубавата соба

Овој градинарски елемент е со релативно едноставна структура, која за разлика од летниковците, нема ѕидови и покрив. По дефиниција перголата е конструкција или лак со рамка покриена со катерливи или притаени растенија. Се состои од несакани колони и попречни греди, но нема ѕидови или покрив.

Конструкцијата на перголата сама по себе нуди барем малку заштита од топлото летно сонце без да го блокира погледот кон небото, но доволно е ефикасен за да конвертира агол од дворот во нешто како регуларна соба на отворено.

Сето тоа е уште поубаво кога конструкцијата на перголата е покриена со цветни растенија.

Оваа летна соба може да ја исполнува улогата на дневна градина со клупи, маси, лежаи или пак на трпезарија. Традиционалните перголи се изработуваат од дрво, но се среќаваат исто така и метални варијанти. 

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …