07.12.2023
Почетна / Градина / „Паметна” и „Хидропонична градина” – претставени проектите на кумановски ученици поддржани од ФИТР

„Паметна” и „Хидропонична градина” – претставени проектите на кумановски ученици поддржани од ФИТР

Учениците од основното училиште „Крсте Мисирков” од Куманово оддржаа презентација на проектите „Хидропонична градина” и „Паметна градина” кои се поддржани од Фонд за иновации и технолошки развој во рамките на програмите за млади – „Предизвик за млади истражувачи 1″ и АПШИФТ, која се имплементира во соработка со УНИЦЕФ и СИД Хаб.

Проектот „Хидропонична градина” работи на  безпочвено одгледување на растенија, со збогатена вода со хранливи материи и има за цел да обезбеди производство на поздрави растенија и нивен побрз раст, доека проектот „Паметна градина” нуди одгледување на растенијата со примена на паметна технологија и сензори што треба да придонесе кон поефикасно производство и генерирање профит кој би се вложил во пошироката заедница.

“Навистина импресионира ова што го видовме овде, како и овие млади луѓе кои ја заслужуваат нашата поддршка. Нивните резултати се уште еден доказ и аргумент повеќе за нас да се бориме да обезбедиме што повеќе средства токму за овие деца. Нашата порака е дека стоиме зад нив, и Фондот, и Владата, и општината – и ќе ги поддржуваме нивните иницијативи. Целта е да се развие критичкото и креативното размислување во оваа фаза, а понатаму да зборуваме за формирање на сопствени бизниси. Клучната цел е овие млади луѓе да ја препознаат Македонија како место за живеење, а не да заминуваат. Да сфатат дека оваа држава и ова општество сега веќе нуди можности за сите нивни идеи и проекти за подобар живот токму тука,” изјави Јован Деспотовски директор на ФИТР.

Тој доде дека ова се едни од најдобро вложените средства и најави нови програми за поддршка на младите меѓу кои и концептот  „Фонд за млади умови” на ФИТР кој треба да опфати спојување на веќе постоечки успешни иницијативи, како и да понуди нови мерки на поддршка за поттикнување на креативноста, иновативноста и претприемништвото кај младите и унапредување на талентите кај децата.

Директорот на училиштетот „Крсте Мисирков”, Александар Јовановиќ нагласи дека успешноста на ваквите проекти се должи исклучиво на добрата тимска работа и истакна дека е гордост да се има вакви креативни и иновативни ученици и наставници кои иницираат и работат на реализација на научно-истражувачки и иновативни проекти. На овие проекти работат 20 деца под менторство на професорите, Емилија Поп Глигорова и Бобан Поповски.

Училиштето „Крсте Мисирков” од Куманово е едно од 54 основни и средни училишта кои реализират проекти за истражување подржани од ФИТР. Само во изминатите 18 месеци Фондот вложи над 16 милиони денари во различни програми  и иницијативи наменети за поддршка на младите, во кои се вклучени над 500 деца.

Третиот по ред повик за „Предизвик за млади истражувачи” е планирано да се распише следната година, додека за програмата за социјално претприемништво UPSHIFT, во тек е периодот на аплицирање.

Види

Корисните својства на пашканатoт

Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени …