Почетна / Градина / Вести / Овој самоодржлив австралиски дом сам си собира храна, обезбедува енергија и вода

Овој самоодржлив австралиски дом сам си собира храна, обезбедува енергија и вода

Изградбата на самоодржлив дом однапред може да вклучи повисока инвестиција, но таа обично се исплаќа на долг рок благодарение на зголемената ефикасност и намалените сметки за енергија. Жителите на Сиднеј, Џеф Керол и Џули Јанг го направија тоа со ангажирање на CplusC Architectural Workshop каде тие создадоа еколошки дом, кој им овозможува да растат сопствени производи и да ги следат дневните потрошувачки на енергија.

Керол и Јанг, кои работат во компанија која им помага на клиентите да се соочат со предизвиците на хипер-урбанизацијата и климатските промени, сакаа дом што ќе ја одрази нивната посветеност кон одржливоста. Резултатот, наречен Aquas Perma Solar Firma, е куќа во која доминираат одржливи функции како централен двор, исполнет со зеленило, вертикални градини, аквапоничен систем, филтри за дожд, па дури и кокошки.

Види

Министрите Николовски и Царовска потпишаа Декларација за подобар статус на руралните жени

По повод денешниот Меѓународен ден на жената од руралната средина, денеска министерот за земјоделство,шумарство и …