05.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Оваа област во Детроит е сега првото 100% органско, самоодржливо соседство на Америка

Оваа област во Детроит е сега првото 100% органско, самоодржливо соседство на Америка

Дали свежата, здрава, прифатлива храна може да биде иднината на развојот на урбаните соседства?

Секоја година, оваа урбана фарма во Детроит, Мичиген обезбедува свежи производи до 2.000 домаќинства во рамките на две квадратни милји од фармата. Тие, исто така, обезбедуваат храна на локалните пазари и ресторани.

Концептот на земјоделците не е нов – околу 200 слични фарми се изградени во САД – но оваа аграрност е уникатна, бидејќи тоа е првото вистинско урбано земјоделство. Се планира да функционира на одржлив начин и е подостапна од повеќето други фарми.

Тие помагаат во справувањето со несигурноста во храна и другите проблеми во заедницата. Тие им олеснуваат на луѓето во заедниците со ниски приходи да добијат свежа, здрава храна.

Во САД, храната патува 25% подалеку отколку што патувала пред околу 20 години. Со сето ова патување, свежината страда, но и животната средина. Но, се повеќе и повеќе луѓе бараат храна од локално ниво, па заедниците кои го решаваат овој проблем на одржлив начин би можеле да направат голема разлика.

Види

На која позиција треба да бидaт цвеќињата поставени во домот

Саксиите со цвеќе секогаш треба да бидат сместени во простории каде ќе имаат поволни услови …