18.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Ова растение треба да го има дома секоја немажена девојка

Ова растение треба да го има дома секоја немажена девојка

Дома сите имаме цвеќиња и билки, но меѓу нив постојат такви кои кријат тајна за здравје и среќа. Една од овие приказни за растенија кои ги имаме, но не знаеме колку се важни е токму Spatifilum, за кое се верува дека носи среќа на припадничките на понежниот пол.

Може да се одгледуваат во стакленици, односно во добро исцедена компост каде може да се додаде и малку глина. Како што расте, тоа треба да се напојува редовно, со додавање на течно ѓубриво еднаш месечно. Бара малку светлина во текот на годината или, поточно, никогаш не смее да биде изложено на директна сончева светлина. Исто така е познато дека ова растение сака сместување пред компјутер или телевизор, бидејќи очигледно апсорбираат зрачење и го користат како и сончевата енергија за нивниот раст и развој.

Оваа билка ја нарекуваат уште женска среќа, а името верувајте не го добила залудно. Се препорачува да ја чуваат немажените девојки во своите домови за да си ја пронајдат среќата. Од друга страна, ако ја подарите на девојка која е мажена, тогаш се верува дека таа ќе остане бремена.

Низ годините се појавило верувањето дека билката носи среќа така што оние кои се во брак имаат хармонија, не мажените девојки во врска добиваат понуди за брак, а оние кои се сами го наоѓаат својот љубовник.

Денес женската среќа е една од најраспространетите билки кои често се подаруваат некому.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …