Почетна / Градина / Ова е најосаменото дрво во светот

Ова е најосаменото дрво во светот

Ова дрво изгледа извонредно и навистина е така.

Се наоѓа на островот Кембел, 800 км од јужниот остров на Нов Зеланд, и тоа е признаенo како најдалечното дрво на светот според Гинисовиот рекорд.

Неговите најблиски браќа и сестри се оддалечени 220 км од Оукландските острови.

Доколку ве интересира ботаника, веројатно знаете дека е сосема невообичаено да имате смрча на Кембел, или навистина на кое било место во Јужната полутопка, бидејќи овие дрвја претежно растат на северноамериканскиот пацифички брег (каде можат да пораснат и над 90 метри) .

Не е јасно како смрчата стигнува таму, според Дејли Меил.

Првично се сметало дека е засадена во 1901 година од страна на лордот Ранфурли, гувернер на Нов Зеланд, додека бил во експедиција да собира примероци на птици за британскиот музеј.

Тој тогаш засадил четинари со надеж дека ќе го направи островот пошумовит.

Во 2017 година, сепак, научниците проценуваат дека со оглед на брзата стапка на раст на дрвото, најверојатно е засадено подоцна, веројатно по 1910 година.

Како и да е дрвото е прогласено за најосамено во светот во 1973 година.

Види

Жива ограда која секој би ја посакал: Со”Црвениот Робин” заградете се на најпрефинет начин

Фотинијата „Photinia“ е популарна зимзелена грмушка со светли зелени лисја, а додека се млади пуштаат …