Почетна / Градина / Вести / Осветлување на градината

Осветлување на градината

Живиот оган без надзор може да биде и пожароопасен. Според бојата ламбите во градината можат да бидат едноцветни – обично емитуваат бела или сина светлина или мулти-боја. Од повеќебојните најмногу актуелни се оние кои најчесто го следат редоследот на боите на виножитото. Што осветлување да изберете, треба да го адаптирате на специфичноста на вашата градина – на пример ако имате статуа може да ја осветлите директно фокусирано на неа, патеките да ги облежите со фенери, факели или вкопани месечини за земја итн. Крајната цел е резултатот да биде таков што вашата градина вечер и ноќе да ви се допаѓа не помалку отколку на дневна светлина.

Важно е да знаете: Кога избирате осветлување за градината осветлување (или бања) задолжително треба да проверите дали на пакувањето или на самото осветлување тело е поставена ознаката IP 44. Таа ознака IP (= International Protection) и бројките го покажуваат степенот на заштита на светлината од телото од навлегување на туѓи тела и вода. Оваа ознака е точно дефинирана во меѓународен стандард IEC 60529 на Меѓународната Комисија за електротехника во Женева. Во неа првата бројка покажува до кој степен производот е заштитен од туѓи тела надвор. Како највисок степен на заштита е 6. Втората бројка покажува заштита и на производот од влага и вода. Тука највисокото ниво е 8, што би значело дека производот издржува постојано влијание на вода под притисок.

Откако ќе изберете и купите соларни светилки треба да бидат оставени на директна сончева светлина минимум 8 часа за да се вчита целосно акумулаторот со батериите.

Потоа е потребно да ги вклучите на почетокот. Кај повеќето модели има копченце што обично се наоѓа внатре во светлото на заштитено место – на пример под сончевиот панел. Кај другите модели едноставно има лентички, која го прекинува контактот на батеријата и треба да преземете лентички, што ќе го активира светлото. Откако ќе ги вклучите светлата ставете ги на своите седишта каде што треба да бидат добро изложени на сонце.

Добро наполнетата светилка обично свети околу 6-8 часа откако ќе се вклучи автоматски со падот на самракот. Редовно чистете ги сончевите панели од површински нечистотии. Во зимскиот период најдобро е соларните светилки да бидат исклучени и прибрани до пролет.

Види

Кој зеленчук се сее прв – тие толерираат пониски температури

На почетокот на пролетта, веднаш штом може да се култивира почвата, првиот вид зеленчук се …