22.05.2022
Почетна / Градина / Вести / Осветлување на градината

Осветлување на градината

Според енергетскиот извор, осветлувањето во градината може да биде со електрична енергија, соларнo или со жив оган. Електричното осветлување на 220 V е масовно распространетo. Неговата главна предност е силната осветленост која овозможува подобра прегледност. Од друга страна сепак тоа е енергетско, бара каблирање во градината, а истовремено постои и опасност од струен удар – особено на влажни и мокри места. Негова алтернатива, присутна одамна во земјите на запад, е нисковолтажното осветлување во градината. Таа исто така има потреба од напојување од електричната мрежа, кои обично напојуваат халогени светилки или LED диоди.

Веќе неколку години се поголема популарност имаат соларните светилки. Главната предност е дека светат преку акумулирана сончева енергија, односно без трошок на електрична енергија. Друг нивен плус е дека имаат најлесно инсталирање – без кабли, трансформатори и слично. Кај нив не постои опасност од струен удар, имаат и релативно лесно одржување – особено чистење на сончевите панели.

Соларните светилки се вклучуваат сами. Се разбира и соларните светилки имаат недостатоци – потребно им е интензивно и постојано да бидат на сончева светлина – околу 8 часа на ден, што автоматски ги прави неприменливи во облачни и денови со дожд, како и во зимскиот период. Масовно се продаваат соларните светилки и имаат 1 светло, со кој тие не осветлуваат, туку означуваат – на пример патеки и слично.

Постојат соларни ламби со повеќе LED диоди, кои во комбинација со поквалитетни соларни панели и батерии даваат значително подобри резултати во однос на силата и времетраењето на осветлувањето. Главниот потрошен материјал на соларните светилки се акумулаторот и батериите, кои треба да бидат сменети по крајот на нивниот живот – обично по 1-2 години. Од древни времиња човекот го користи огнот за греење и осветлување. Оваа традиција во градината применува во форма на факели (работат со алкохол, масло и др.), свеќници и фенери, кои со својот жив оган носат романтика и комфорт. Нивното светење, исто така, е декоративен ефект.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …