06.12.2023
Почетна / Градина / Животни / ОСИ и СТРШЛЕНИ – Како да се справите против нив?!

ОСИ и СТРШЛЕНИ – Како да се справите против нив?!

Проблемот со осите и стршлените длабоко го чувствуваат оние кои имаат овоштарници. Всушност, ова се инсекти алчни за зрело овошје.Тие исто така се жестоки ловци на пчели, кои буквално ги убиваат. Бидејќи тие се отровни инсекти,тие претставуваат ризик во градините, особено за децата. Затоа, разбирлива е желбата да се отстранат или уништат.Стапици за оси и стршлени се решение на проблемот.Тие можат да се направат, со практично нула економска инвестиција или можат да се најдат во продавниците, во многу ефективни и долготрајни професионални верзии.
Во оваа статија гледаме кои се ризиците поврзани со присуството на оси и стршлени, колку видови имаме и како лесно да се изградат стапици со храна за да се фатат.


Видови оси и стршлени
Она што обично го нарекуваме оси или стршлени се инсекти кои припаѓаат на редот на Хименопера , семејство на Веспиди . Најчестите стршлени припаѓаат на родот Веспа и се три:
-V. crabro , кој е најчест
-V. orientalis , многу присутен
-V. velutina , страшната азиска хорнет што се шири во ЕУ почнувајќи од северните региони.
Стршлените (Vespa) се најголеми од еузоцијалните оси, со кои споделуваат физички сличности. Некои видови можат да достигнат до 5,5 см во должина.
Осите присутни на нашата територија се, всушност, многубројни и припаѓаат претежно на родот Веспула. , Polistes spp. , Dolichovespula spp. Најчести се: Vespula germanica и Polistes gallicus , P. dominulus (оса картонија).
Како и колку долго живеат осите и стршлените
Според нашите географски широчини,живеат во годишни друштва, кои се распаѓаат во есента за да бидат обновени напролет. Во есента тие ствараат плодни женки (кралици) и машки, кои умираат по парењето. Оплодените матици зимуваат во импровизирани засолништа, за да го започнат својот циклус повторно во пролет.
Овие инсекти се хранат со шеќерни материи, и затоа го јадат овошјето на дрвјата. Тие се многу привлечени кон меката и слатка пулпа, затоа сакаат овошје како: смокви , кајсии , праски , сливи , круши , јаболка , цреши , киви , грозје .
Најлошото е што овие Веспидитите ги напаѓаат плодовите непосредно пред жетвата, кога се на врвот на нивното созревање. И тие јадат колку што можат, оштетувајќи ја надворешната кожа и пулпата. Затоа, погодените плодови одат надолу и, во секој случај, се уништени и повеќе не се јадат. Значи, ако ова е сериозен проблем за оние кои имаат аматерски овоштарник, тоа може да биде вистинска драма за оние кои растат овошје професионално.


Опасности за луѓето
Во принцип,стршлените и осите се помалку агресивни инсекти, освен ако не се чувствуваат загрозени. Ако случајно стапите во контакт со нивното гнездо, опасноста е реална. Еден осип од оса генерално нема сериозни последици и ова важи и за убодите на стршлените. Но, ако „каснувањата“ се многу и предметот е слаб, може да постои ризик од анафилактичен шок. Секој во градината живее со овој страв, што за некои може да биде вистинска фобија.


Ризици за пчелите
За време на сезоната во која тие се активни,ловат пчели, како на отворено така и во близина на кошницата. Затоа тие претставуваат сериозен проблем за пчеларството. Откако ќе бидат заробени и убиени, Веспидите брзо ги раздвојуваат најскелетните делови (глава, абдомен, крилја и нозе) од она што останува во телото. Од овие последни делови, тие добиваат полу-течна кашеста маса што ја внесат и ја транспортираат во нивните гнезда. Во гнездото, кашата се регерира и служи како храна за ларвите, кои се месојадни.
И осите и возрасните стршлени се хранат, претежно, на шеќерните материи на овошјето.


Стапица за елиминирање на оси и стршлени
Изградбата на стапица за да се елиминираат оси и стршлени е многу едноставна. Само користете нормално пластично шише, класичните шишиња од 1,5 л за пијалоци. Шишето мора да се намали 3/4 од неговата висина. Капакот е отстранет и горниот дел од шишето мора да се сврти наопаку во долниот дел.
Дупките мора да бидат избушени во горниот дел од оваа структура, за да може да се закачи жица. Ова подоцна ќе послужи да се обеси стапицата. Покрај тоа, дел од друго шише може да се користи како крошна, со цел да се избегне дождовите да ја направат мамката неефикасна.
Благодарение на шишето исечено наопаку и тежината на течноста на мамката, штом еднаш ќе се влезе, и осите и стршлените веќе нема да можат да излезат од стапицата.


Содржината на мамката за храна
Стапиците за фаќање се активираат со воведување на мамки за храна во нив. Затоа нема потреба да се користат хемиски пестициди. Мамката може да биде од различни типови, важно е што е привлечна за Веспидите, но не и за пчелите и другите инсекти кои ги загадуваат. Најчестата супстанција што се користи е пивото. Поточно, се користат 1/2 литар светло пиво и 2 лажици шеќер. Две алтернативни мешавини на пивото може да бидат:


-1/2 литар вода 3 лажици шеќер 250 мл црвен оцет; или
-1/2 литар бело вино 2 лажици шеќер 30 мл овошен сируп.
Во пракса, неопходно е да се користи многу шеќерна течност, која привлекува и оси и стршлени. Очигледно, содржината на шишето мора периодично да се испразни и мамката за храна да се обновува, особено по дожд.
Каде да ги поставите стапици за да ги фатите.


За најдобро да се објасни нивната ефикасност, стапиците мора да бидат позиционирани различно според она што сакаме да го заштитиме. Во случај на овошни дрвја добро е да ги поставите директно на гранките. Стапица на дрво, исто така, треба да се користи ако зеленилото е многу широко.
Во градината, сепак, подобро е да се отстрани стапицата од местата што ги доживуваат повеќето луѓе, односно летниковци, столчиња и столчиња за лулка, итн. Можеби можете да ја искористите гранката на некое дрво кое се наоѓа на работ на имотот.


Истото може да се каже и за позиционирање на стапиците во одбрана на пчелите.
Мора да ги поставите во близина на пчеларниците, но апсолутно не во непосредна близина на кошниците.

Извор: Organic fertilizers-agro protection-Longo

Види

Момина солза против забрзан срцев ритам

Нежната и убава момина солза (Convallaria majalis) е тревесто растение од семејството Рускусови. Таа позната …