05.07.2022
Почетна / Градина / Огнената грмушка – Растението со преубави жар црвени листови

Огнената грмушка – Растението со преубави жар црвени листови

Огнената грмушка – Euonymus alatus или попознат како “Burning bush” е декоративна грмушка која е препознатлива по преубавите жар црвени листови кои се типични за есенскиот период од годината.

Тоа е популарно украсно растение во градините и парковите поради светло розевата или портокалова привлечна есенска боја. Кај нас можете да го купите во Хорти Експерт.

Оваа листопадна грмушка расте најчесто од 2 до 3 метри, а стеблата се познати по нивните четири плутасти гребени или „крилја“.

Euonymus alatus потекнува во североисточна Азија и Кина. Во Соединетите држави, првпат беше воведена во 1860-тите години.

Видовите од сортата „Компакт“ добија награда од Здружението за градини за заслуги на Кралската градина.

Растението добива светло-црвена боја на лисјата за време на наведената сезона, што ја прави уникатно убава. Неговата светла боја совршено се вклопува во цветната декорација на паркови и градини. Некаде се користи и како жива ограда.

Растението можете да го видите и купите од расадникот Хорит Експерт. За повеќе ТУКА

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …