13.04.2024
Почетна / Градина / Одгледување на садници за рано производство на зеленчук

Одгледување на садници за рано производство на зеленчук

Во јануари, одгледувањето садници наменети за рано полесно производство на зеленчук започнува во просториите за култивирање. Сеидбата на семе од зеленчук мора да се изврши во временска рамка во согласност со должината на периодот на расад и климатските карактеристики на подрачјето за кое се наменети садниците.

Садниците мора да бидат подготвени за полето да се отстрани по датумите на вообичаените доцни пролетни мразови за подрачјето (температурите под минус 0,5 ° С се опасни за вегетативните органи на домати, пиперки, итн.).

Семето на доматите се сее во периодот од 15.01-10.02, пиперката и модар патлиџан, кои се повеќе термофилни – помеѓу 25.01-10.02. Стапката на сеење на домати на 1м2 е 3 g, за пипер – 15-18 g, за модар патлиџан – 6-8 g. Употребата на добро деконтаминирани семиња и мешавина од почва е неопходна за производство на здрави и квалитетни садници.

При одгледување садници, за да се спречи етиолација на растенијата, мора да се почитува одреден режим на топлина и вода.

За време на периодот од сеидба до појава на малите растенија, температурата на почвата треба да биде околу 18oC, а во воздухот – 20-25oC. Под овие услови, семето на домати обично никнува за 5-6 дена, на пиперот за 10-11 дена. По фазата на појава, температурата на воздухот треба да се спушти – за доматите на 10-12oC, а за пипер и модар патлиџан – на 15-16oC.

Квалитетот на садници зависи и од содржината на влага во почвата. При наводнување на садниците, влажноста на почвата не смее да се намали. Прекумерната влага е предуслов за развој на болести на пресадување. Кога се појавуваат првите знаци на нинкување на садниците, мора да се преземе итно дејствување – заболените и соседните здрави растенија мора да бидат уништени и загадената област да се дезинфицира со 2% раствор на син камен. Се препорачува профилактичен третман на здрави растенија со некои фунгициди.

Во производството на садници од домати, времетраењето на расадот е околу 80 дена, а на пиберот и модриот патлиџан – 75-85 дена. Квалитетните садници имаат кратко, густо и силно стебло, со добро развиен коренски систем и лисна маса. Со оптимално време на сеење, садниците од домати се подготвени за садници во втората половина на април, а пипер и модар патлиџан во првите десет дена од мај.

Види

Што се случува со луѓето кои џвакаат мед од саќе

Со џвакањето мед од саќе составен од восок, во нашиот организам допираат биолошки активни материи …