Почетна / Градина / Од „необичното“ градинарство во светот

Од „необичното“ градинарство во светот

Напоредно со „стандардното“ градинарство, кое Македонија се уште не го достасало (се мисли на исполнување на европските односно светските стандарди), нужно е одвреме-навреме да се види и/или чуе за необични, ретки градинарски зафати, некои и епохални, и тоа од обични селани-градинари, пишува Паноптикум.мк.

Избор:

-јапонски систем на садење на салата на вертикална плоча;

-„дијамантска роза“ на индиски градинар;

-чудотворно растение: Алое Вера.

Поради недостиг на земја, во Јапонија е усовршен систем на садење на салата на вертикална плоча:

-Еден јапонски селанец усовршил единствен систем на садење на салата на вертикална површина, што овозможува зголемена продуктивност со помалку трошоци. Тој пронајдок се испитува и во оранжерија во округот Хјого, а се состои во фиксирање на млади салати на вертикални плочи, високи 4 метри, што се наводнуваат со пареа.

Сместени се близу до извор на светлина. Селанецот Марумото дошол на таа идеја за да им помогне на голем број јапонски земјоделци соочени со бројните просторни проблеми: „Избирајќи вертикална плоча, можат да посадат зеленчук на простор 10 пати потесен од поле и спектакуларно да го зголемат приносот“, објаснува тој.

На тој начин не може да се сади зелка, но Марумото има намера да ја примени својата техника за одгледување и на спанаќ; Најубавите работи се наоѓаат во мали „пакувања“, е позната поговорка во која секако верува и индискиот градинар Судрир Кетават:

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …