18.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Од каков вид е змијата пронајдена на патот Богданци – Стојаково?!

Од каков вид е змијата пронајдена на патот Богданци – Стојаково?!

Пронаоѓачите велат дека за прв пат гледаат таков вид змија во нивниот крај. Но, каков вид е змијата што ја пронајдоа? Според фотографиите, според шарите и должината таа многу наликува на Бурмански Питон.  Тој е најголемиот питон и еден од шесте најголеми змии во светот, жител на подрачјата со дождливи шуми во југоисточна Азија. Најчесто се среќаваат покрај вода и понекогаш се полуводни, но исто така може да се најдат на дрвјата. Бурманскиот питон е еден од најголемите змии со просечен раст од 5,5 метри и тежина од 71 килограм.

Бурманските питони се светлобојни змии со многу кафени дамки разграничени во темно надолу по грбот. Забележителната привлечност од шарата на нивната кожа придонесува за нивна популарност кај чуварите на рептили и кожната индустрија. Шарата е слична по боја , но различна по вистинската шара на африканскиот каменест питон ( Python sebae), понекогаш резултира со збунетост на двата вида надвор од нивните природни живеалишта.

Бурманските питони често се продавани како миленици и се популарни по нивната боја и очигледно лежерната природа.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …