07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Од изметот на цибетката се прави најскапото кафе

Од изметот на цибетката се прави најскапото кафе

Цибетката е навистина чудно суштество кое не е ниту куче, ниту мачка, ниту лисица, а наликува по малку на сите нив.

Цибетката исто како и кучињата сака да ја обележува својата територија со секрет, кој пак претставува важна состојка на скапите парфеми. Претставникот на ова семејство од Источна Јава, Индонезија, е “производител” на најскапото кафе во светот.

Кафето “копија Лувак” се прави од изметот на азиската цибетка. Таа се храни со водоземци, но и со кафе зрна, кои во стомакот и ферментираат и излегуваат цели со измет. Потоа зрната се печат и од нив се прави кафе, кое чини до 10 пати повеќе од вообичаеното.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …