Почетна / Градина / Вести / Од изметот на цибетката се прави најдоброто кафе

Од изметот на цибетката се прави најдоброто кафе

Цибетката е навистина чудно суштество кое не е ниту куче, ниту мачка, ниту лисица, а наликува по малку на сите нив.

Цибетката исто како и кучињата сака да ја обележува својата територија со секрет, кој пак претставува важна состојка на скапите парфеми. Претставникот на ова семејство од Источна Јава, Индонезија, е “производител” на најскапото кафе во светот.

Кафето “копија Лувак” се прави од изметот на азиската цибетка. Таа се храни со водоземци, но и со кафе зрна, кои во стомакот и ферментираат и излегуваат цели со измет. Потоа зрната се печат и од нив се прави кафе, кое чини до 10 пати повеќе од вообичаеното.

Види

Фрлете ги апчињата за спиење: Половина лажица од овој зачин и ќе заспиете како бебе!

Пореметувањето на сонот може да биде последица на различни фактори, а некои од нив се …