13.04.2024
Почетна / Градина / Вести / Обновете ја вашата градина со јагоди на секои пет години

Обновете ја вашата градина со јагоди на секои пет години

Просечниот животен век на градината со јагоди е 4 години. Во првата година приносот е околу 40-50% од можностите на сортата, во втората – 100%, третата – околу 80%, четвртата – околу 60%. Приносите потоа значително се намалуваат и попрофитабилно е да се уништи плантажата. Јагодите и другите култури не треба да растат на истото место, затоа оставете ја почвата да се одмори околу 2-3 години со други култури. За да направите нова градина со јагоди, соберете нови садници со висок квалитет.

Подготовка на локацијата: Прво, плевелите се уништуваат. Да се ​​направи убава градина, продлабочете го слојот со плуг до 20-30 см. Оплодувањето на е исто така важен предуслов за развој на растенијата. Исто така, мора да обезбедите доволно влага на почвата и да ја подобрите површината.

Расадот треба да биде многу добро развиен, темелно култивиран и да има добро развиен коренов систем долг долг 6-7 см. Садниците треба да имаат најмалку 3-4 лисја. Пожелно е стеблото да има дебелина од повеќе од 8-10 см, што е гаранција за добивање високи приноси во истата година во пролетно садење.

Во домовите и вилските градини, соодветно е да се одгледуваат 3-4 основни сорти на јагоди, комбинирајќи ги раните со средината на крајот или доцна (така ќе имате јагоди за домашна потрошувачка подолг период). Обично, 1-2 сорти се преклопуваат, а другите се поограничени. Во зависност од почвата и климатските услови и вкусот, може да се одгледуваат неколку дополнителни сорти покрај главните почви. Се претпочитаат сорти кои се плодни, отпорни на студ, суша и топлина, како и прашкаста мувла, кожни заболувања и многу повеќе. Посоодветни се сорти со големи или средни плодови кои имаат добар вкус и арома и се погодни за преработка во компот, сок и други производи.

Види

Што се случува со луѓето кои џвакаат мед од саќе

Со џвакањето мед од саќе составен од восок, во нашиот организам допираат биолошки активни материи …